28. Prolećni festival zdravlja saopštenje

May 23, 2023

 

28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati.

Pogledajte program predavanja na linku:

28. Prolećni festival zdravlja Program predavanja

Pogledajte dešavanja na bini na linku:

28. Prolećni festival zdravlja Dešavanja na bini

 

Festival će u 11 sati svečano otvoriti prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, a obratiće se, između ostalih, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, savetnica u Vladi Republike Srbije, prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dr Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, dr Nada Macura, promoterka festivala.

 

U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima. 

 

Građani mogu da provere nivo šećera u krvi i krvnog pritiska, sluh, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa kao i stanje sluha, urade ultrazvuk kolena (od 10 do 14h) i karotida.

 

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja ispred Doma Vojske Srbije biće parkirano vozilo u kome će vaskularni hirurzi raditi ultrazvučne preglede trbušne aorte. Zainteresovane građane očekuju masaže i savetovanja sa kardiologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom. Radiće se i na edukaciji žena za samopregled dojki na simulatoru, kao i na proveri nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu aparatom smokilajzer. VMA će organizovati čitav niz savetovanja sa stručnjacima, a održaće i tribinu o hipertenziji, slip apnei i očnim bolestima. 

 

-Osim zdravstvenih ustanova iz Beograda, specijalni gosti festivala biće domovi zdravlja “Novi Sad” i “Šabac”, kao i Specijalna bolnica “Sokobanja”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Lekari Hitne pomoći su uvek tu da daju savete našim sugrađanima. Imamo još mnogo lepih iznenađenja za posetioce festivala – rekla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu. 

 

Na bini će se smenjivati programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih klubova, radionice za mlade i promocije knjiga. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Biće održane i tribine o prevenciji raka, Alchajmerovoj bolesti, problemima udruženja pacijenata, važnosti magnezijuma za zdravlje, mediteranskoj ishrani. 

 

Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanom predavanju i dobiju bodove za obnavljanje licence. Za mališane će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije. Dečica će prvo dolaziti kod budućih biohemičara koji će imati medu sa instaliranim sistemom na kome će im pokazati kako se vadi i obrađuje krv. Od njih će dobiti nalaz, sa kojim će doći do budućih farmaceuta sa kojima će moći da naprave kremu za medu (deca će moći da dodaju različite boje u podloge za kremu i da ih mešaju laboratorijskim priborom). 

 

-Privredna komora Srbije, jedan od pokrovitelja festivala, predstaviće se sa proizvođačima organske kozmetike. Stručnjaci Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, Instituta za medicinsku fiziologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu savetovaće građane oko problema sa osteoporozom i davaće savete koja fizička aktivnost odgovara svakoj osobi shodno problemima koje ima. Deo festivala biće posvećen mentalnom zdravlju mladih i ukazivanju prve pomoći. Neuropsihijatar profesor dr Slavica Đukić Dejanović održaće predavanje o mentalnom zdravlju srednjoškolcima. Budući da su masovne nezarazne bolesti jedan od velikih problema sa kojima se suočava veliki broj građana, imaćemo predavanja o tome, gde će, između ostalih, govoriti kardiolog akademik profesor dr Petar Seferović. Predstavićemo i naš Vodič za zdravije stilove života – kaže dr Mirjana Mićović.

 

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo zdravlja, Grad Beograd – Sekretarijat za zdravstvo, Privredna komora Srbije, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, Olimpijski komitet, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ulaz na festival je besplatan.

Povezani članci:

30. Festival zdravlja Beograd

🌟 30. Festival zdravlja Beograd 🌟 Pridružite nam se i otkrijte tajne dobrog zdravlja! 📅 Datum: 8. jun 📍 Lokacija: Dom Vojske Srbije ⏰ Vreme: 10:00 - 18:00 Za više informacija o uslovima učešća, 👉 festivalzdravljabgd@gmail.com ✨ Vidimo se!...