Da li žvakaće gume pomažu u oralnoj higijeni?

March 24, 2020

Pravilna nega zuba nije važna samo zbog lepog osmeha, već je važna za opšte zdravlje. Nepravilna ishrana, previše slatkiša i neadekvatna nega zuba najčešći su uzročnici dentalnih problema.

Preterana upotreba šećera dovodi se direktno u vezu sa zubnim karijesom. Zato oprezno i umereno sa slatkišima i slatkim napitcima. Ako ste ljubitelji slatkog ukusa, četkicu i pastu u ruke i posle svakog konzumiranja poslastica i svog omiljenog osveženja, operite zube.

stene navike fzb

Postoji mišljenje da pomoć u oralnoj higijeni mogu biti i žvakaće gume. Istina je da žvakaće gume sa šećerom mogu povećati rizik od karijesa, dok žvakaće gume bez šećera ne doprinose karijesu. Sam čin žvakanja povećava protok pljuvačke u ustima. Ako se žvakaće gume konzumiraju nakon jela, povećan protok pljuvačke može pomoći u neutralisanju i ispiranju kiselina koje nastaju kada hranu razgrađuju bakterije u plaku na zubima. To naravno ne isključuje redovno pranje zuba, ali kada se nađete u sutaciji da niste u mogućnosti za upotrebite četkicu za zube i pastu, žvakaća guma da bude trenutna praktična pomoć. Da li ste znali da su žvakaće gume ranije sadržale veliki procenat šećera? Vodeći se preporukama Svetske zdravstvene organizacije, proizvođači žvakaćih guma su krajem prošlog veka u sastav ovog proizvoda počeli da uvode zamene za šećer, odnosno niskokalorijske zaslađivače. Tako sada na pakovanjima žvakaćih guma, između ostalog, možete pročitati nazive aspartam, acesulfam K ili sukraloza.

Ako se prvi put susrećete sa ovim pojmovima, evo prilike da o njima saznate nešto više.

Aspartam je jedan od najtemeljnije testiranih zaslađivača koji je ikada odobren kao bezbedan. Verovali ili ne, 200 puta je slađi od šećera. Sastoji se od fenilalanina, aspartične kiseline i metanola. Fenilalanin i aspartična kiselina se prirodno nalaze u telesnim proteinima i proteinima hrane. Jedine osobe koje ne bi trebalo da ga konzumiraju jesu oni koji pripadaju malom broju ljudi koji imaju veoma retko metaboličko stanje „fenilketonurija“ – nedostatak enzima fenilalanin hidroksilaze koji aminokiselinu fenilalanin pretvara u tirozin.

Acesulfam K je 200 puta slađi od stonog šećera i često se kombinuje sa aspartamom i sukralozom kako bi se postigao optimalni saladak ukus i koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Sukraloza je čak 650 puta slađa od stonog šećera, otkrivena je 1986. godine i mogu je konzumirati sve populacione grupe. Na visokim temperaturama ne menja sladak ukus, i često se koristi u kombinaciji sa drugim zaslađivačima.

Zaslađivače niskokalorijske vrednosti bakterije usne šupljine ne mogu preraditi, pa otud ne mogu uticati na oštećenja zuba kao što to može biti slučaj pri konzumaciji šećera. Zato su niskokalorijski zaslađivači često sastavni deo i pasta za zube i vodica za ispiranje usta i grla.

I šta je na kraju najvažnije znati?
Svakodnevna briga o zubima je siguran put ka blistavom osmehu, a to podrazumeva održavanje dobrih navika oralne higijene.

Pored pranja zuba, redovnih kontrola kod stomatologa, važno je da ishrana bude izbalansirana, a posebno da se unos šećera. To naravno ne znači da se treba odreći slatkog ukusa, što je lako postići hranom i napitcima koji sadrže zamene za šećer, tj. niskokalorijskim zaslađivačima.

 

Povezani članci:

28. Prolećni festival zdravlja saopštenje

  28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati. Pogledajte program predavanja na linku: https://www.festivalzdravlja.com/28-prolecni-festival-zdravlja-program-predavanja/ Pogledajte...

28. Prolećni festival zdravlja Program predavanja

  Prolećni festival zdravlja 25. maj, Dom vojske Srbije   PROGRAM PREDAVANJA    10.15-11.00 Tribina: „Kako se borimo sa Alchajmerovom bolešću“, Nataša Todorović, Crveni krst Srbije; VMS Radmila Urošević, Volonterski servis Zvezdara, Nadežda Satarić,...

28. Prolećni festival zdravlja Dešavanja na bini

10.05 Pozdravna reč 10.15 Predškolska ustanova „Dečji dani“ 10.35 Vrtić „Dimitrije Koturović“ Predškolske ustanove „Rakovica“ u saradnji sa DZ „Rakovica“ i RTV Studio B 11.00 Svečano otvaranje 11.30 „Lekoviti razgovori“ - tribina časopisa „Lepa i srećna“, moderator...