Ispravljanje zuba više nije pitanje starosti pacijenta

October 19, 2022

Ispravljanje zuba više nije pitanje starosti pacijenta

Ispravljanje estetskih i funkcionalnih nepravilnosti ortodontskom terapijom je veoma važno za uspostavljanje adekvatnih funkcija i lepog osmeha čime se stiče neophodno samopouzdanje i podiže kvalitet života

Mnogobrojni poremećaji položaja zuba i međusobnih odnosa zubnih nizova su česta pojava i u trećoj, četvrtoj deceniji života. Ti pacijenti odbijaju da nose fiksne proteze, pa su korektivne folije idealno rešenje za njih.

Poslednjih godina u svetu i kod nas dolazi do velike ekspanzije primene najnovijih korektivnih tehnologija prozirnim ortodontskim folijama.

Te folije su prozirne gotovo nevidljive, potpuno udobne jer se izrađuju od specijalne medicinske plastike posebno za svakog pacijenta najnovijom 3D tehnologijom, ugodne su za nošenje jer precizno naležu na zube i bezbolne su. 

Pacijenti ih mogu ukloniti pre jela. Nose se u proseku 20 sati dnevno i menjaju se svakih 7 do 10 dana.

Imaju samo jednu manu – moraju da se nose! Njima postižemo maksimalno pomeranje uz minimalno neželjene popratne efekte.

Nakon kliničkog pregleda, neophodni su otisci zubnih nizova koji se mogu uzeti na klasičan način ili pomoću specijalnog intraoralnog skenera, sto se smatra prikladnijim, jer je jednostavnije, ugodnije i potpuno bezbedno po pacijenta.

Ova terapija se od početka do kraja potpuno kompjuterski planira. Pacijent može da vidi virtuelni prikaz (simulacija) toka terapije kao i njen krajnji rezultat što je najbolja osnova za sagledavanje i donošenje odluke  o eventualnom prihvatanju terapije. 

Radi se o jednom potpuno digitalnom pristupu ispravljanja zuba, gde mi ortodonti insistiramo na funkcionalnosti, estetskom momentu i stabilnosti ,da bi zubi i nakon završene terapije ostali u željenom položaju dugi niz godina.

Ova metoda omogućava bezbedno i bezbolno postizanje maksimalnih rezultata u najkraćem vremenskom periodu. 

Terapija, u zavisnosti od potrebnog broja folija, traje 4 do 8 meseci/ređe duže/ i mogu je sprovoditi samo sertifikovani specijalisti ortopedije vilica sa odgovarajućom licencom.

 

Ispravljanje estetskih i funkcionalnih nepravilnosti ortodontskom terapijom je veoma važno za uspostavljanje adekvatnih funkcija i lepog osmeha čime se stiče neophodno samopouzdanje i podiže kvalitet života.   

 

Zašto folije, a ne klasična fiksna proteza ? 

  • praktično 
  • ugodno, postepeno i bezbolno
  • lako se  po potrebi uklanja 
  • u kratkom vremenskom periodu ispravlja sve nepravilnosti 
  • garantuje savršen osmeh.

Svaka folija je prilagođena zubima pacijenta, čime se omogućuje lagano i delotvorno/planirano/  pomeranje zuba,

Odlikuje ih preciznost, udobnost, predvidljivost i velika efikasnost.

Idealne su za pacijente, jer je potreban mali broj kontrola i ne predstavljaju bilo kakvu smetnju u obavljanju životnih aktivnosti. 

Pacijenti posle dvadesetpete, tridesete godine i stariji koji su nezadovoljni izgledom i funkcijom svojih zuba, a ne bi voleli da nose klasične fiksne proteze, sa oduševljenjem prihvataju terapiju prozirnim folijama.

Pomoću jeftinih, jednostavnih, plastičnih, specijalno dizajniranih instrumenata pacijenti vrlo jednostavno mogu da folije uklone ili ih postave  na zube tako da odlasci na sastanke i u restorane više ne predstavljaju problem.

Mislim da roditelji kad se odluče da ispravljuju svoje zube u kasnijim godinama jako dobro utiču i na svoju decu, koja na taj način uviđaju koliko je važno da imaju zdrave zube i lepo složene koje posle sa lakoćom mogu da održavaju. A roditelji više nemaju izgovor da ne uđu u ortodontsku terapiju, motivišući na taj način jedni druge, na kontrole dolaze zajedno i uspešno zajedno završavaju terapiju.

Dr Nataša Vukadinović, specijalista ortopedije vilica

Povezani članci:

Saopštenje za medije

SAOPŠTENJE Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd u Domu Vojske Srbije Beograd, 6. jun 2024. godine – Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd biće održan u subotu 8. juna 2024. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 18 sati. Ulaz na...

Program Festivala zdravlja Beograd 2024.

Program na velikoj bini Festivala zdravlja Beograd 2024. 10.00 Pozdravna reč 10.02 Ples, Plesna sekcija Sokolskog centra 10.15 Ćigong vežbe životne energije i zdravlja, Valentina Šljivić, Centar Osam 10.30 Gimnatičarski klub „Gym 022”, Sremska Mitrovica 10.50 Balet,...