Muke zbog bola u krstima

February 24, 2020

Najčešći uzrok, posebno kod vremešnih građana, leži u fenomenu starenja, jer se na kičmenom stubu manifestuju degenerativne promene poznatije kao spondiloza.

Bol u krstima jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema savremenih ljudi. Do degenerativnih promena koje ljudima uzrokuju bol najčešće dolazi na sastavu pršljenova, a lekari objašnjavaju da postoji više od sto uzročnika ove pojave. Najčešće je reč preteranom naprezanju koje premašuje snagu leđnih mišića i kičmenih pršljenova i tada se javljaju veliki bolovi. Najvažnije je najpre otkloniti uzrok i suzbiti bolove.

Kako objašnjava prim. dr Branko Sbutega, naučni saradnik Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, od svih zdravstvenih tegoba koje se sreću u našoj populaciji bol u krstima je odmah posle kijavice najčešći po svojoj učestalosti.

Takozvani išijas je „krivac” za mnoge neprospavane noći i bolovanja, što ima i ekonomske posledice. Najčešći uzrok, posebno kod vremešnih građana, leži u fenomenu starenja, jer se na kičmenom stubu manifestuju degenerativne promenampoznatije kao spondilozaNa to se najčešće nadovezuje i takozvana polidiskopatija sa manjim ili većim pomeranjima međupršljanskih diskusa. Dijagnoza  išijalgije je u praksi najčešće zasnovana na interpretaciji simptoma bez detaljnog kliničkog pregleda ili zasnovana na olakom tumačenju klasičnog snimka rendgenom u dva pravca – objasnio je dr Sbutega.

Bolovi se mogu javiti i usled reumatskih bolesti, može se razviti i kod deformacije kičme, razvojnih poremećaja, posle povreda i upala. Uzrok može da bude i nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, nošenje neudobne obuće i one sa previsokim potpeticama… Postoji i mišljenje nekih stručnjaka da se kod pojedinaca celo telo steže i prerasta u mišićni grč koji može da „pomeri” pršljenove iz ležišta, što je razlog zbog kojeg savijanje da dohvate neki predmet može iznenada da izazove jak bol u krstima.

 Statistika neumoljivo dokazuje da su za simptome bola u krstima više od 40 odsto slučajeva odgovorni patološki
substrati manje poznati i teže prepoznatljivi posebno ako se na njih ne pom
isli u prvi mah. Jedan od takvih je svakako takozvani sindrom piriformnog mišića. Kod većeg broja pacijenata koji već imaju neki hronični upalni proces u maloj karlici ili koji su izloženi posebnim mikro klimatskim uslovima javalju se često bolovi oko kičmenog stuba, a koji se mogu identifikovati pažljivom kliničkom pretragom.

Terapija ovih bolnih stanja je individualna, ne retko kombinovana i po pravilu uspešna ako se na vreme prepozna i adekvatno tretira naglasio je dr Sbutega. U lečenju bola u krstima treba slušati savete celog tima lekara. Klasično lečenje zahteva saradnjuviše specijalista iz različitih oblasti medicine. Fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe je dobra preporuka, kao i razni oblici istezanja zgrčenih mišićnih struktura.

 

Izvor „Politika”

Povezani članci:

Hašimoto tiroiditis: praćenje, lečenje i prevencija

Hašimoto tiroiditis je naziv za hroničnu bolest štitaste žlezde koja nastaje autoimunom rekacijom, koja vremenom uništava njene ćelije dovodeći do smanjenog izlučivanja hormona, uvećanja cele žlezde i promene tkiva zbog stvaranja cista i čvorića. Ova bolest se javlja...

Čestitamo 25 godina uspešog rada Studentskoj uniji medicinara

Cestitamo 25 godina uspesnog rada Studentskoj uniji medicinara, SUMC-u, bez cijih vrednih clanova nasi festivali ne bi bili toliko popularni I zanimljivi za posetioce. Saradjujemo od 2010.godine I ponosni smo na sve studente, od kojih su sada mnogi uspesni lekari ,...