Ne odustajte od slatkiša zahvaljujući zaslađivačima

February 24, 2020

 

Nema razloga za odustajanjem od slatkiša!

Ovih dana, u fokusu je fizička priprema za leto, a to uglavnom znači potpuno izbacivanje slatkiša. Dijete su često veoma rigorozne i pune zabrana, a prvi na listi je šećer. Međutim, on je jako bitan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. On pokreće telo, zahvaljujući njemu mozak bolje radi, a i luči se serotonin – hormon sreće.

Šećer nam je potreban! 

Ugljeni hidrati se dele na proste i složene i oni bi trebalo da čine od 55 do 65 odsto ukupne energije u toku dana, od čega 10 odsto čine šećeri. Upravo zato da biste organizam održali zdravim, ne smete se odricati primarnog izvora energije za sve funkcije koje obavlja naše telo.

Za one uporne u nameri da izbace šećer iz svakodnevne ishrane, važno je da prvo shvate da je to praktično nemoguće učiniti. On je prisutan u mnogim namirnicama koje koristimo. Nalazi se, između ostalog, u voću, povrću, mleku, medu. Šećer je mozgu najbolji izvor energije, posebno ako se unosi u vidu glukoze koju telo sintetiše iz ugljenih hidrata.

Voće je nezamenljiv, prirodan izvor vlakana, vitamina i minerala, a posebno ako se kombinuje sa orasima ili semenkama. Mali glikemijski indeks nekih vrsta voća znači da će vaš šećer u krvi biti postojaniji. S druge strane, med kao jedan od prostih ugljenih hidrata treba koristiti kao i običan šećer – u kombinaciji sa hranom i napicima – čajem, jogurtom, limunadom.

Ukoliko konzumirate šećer i kroz poslastice, ne treba da vas grize savest: samo povećajte fizičku aktivnost. Studija koja je objavljena u časopisu “Nutrition Reviews“ pokazuje da su nejasni dosadašnji dokazi da smanjivanje konzumiranja napitaka zaslađenih šećerom dovodi do manjeg broja slučajeva gojaznosti, tako da je zaista ključ dobre forme u balansu ishrane i fizičke aktivnosti.

Niskokalorijski zaslađivači – najbolja  alternativa šećeru

Dnevni optimalni unos šećera koji nam obezbeđuje energetski balans jeste do 50 grama dnevno. Ipak, ukoliko želite da poradite na prevenciji kilograma, podaci iz kliničkih ispitivanja ukazuju na to da zamena običnih zaslađivača niskokalorijskim zaslađivačima i zaslađivačima bez kalorija dovodi do određenog gubitka težine i da može da predstavlja korisno dijetetsko sredstvo za gubitak ili kontrolu kilograma.

Uloga niskokalorijskih zaslađivača je da pomognu pri smanjenju unosa šećera i kontroli telesne mase. Kao takvi, zaslađivači se pokazuju kao koristan instrument u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa, poremećaja masnih materija u ishrani i drugih bolesti čiji je uzrok preobilna ishrana.

Niskokalorijski zaslađivači se već uveliko koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao zamena za šećer.

Povezani članci:

Održan okrugli sto o podršci trudnicama i porodicama u opštini Stari grad

  САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ Одржан округли сто „Значај локалне заједнице у подршци породицама у пренаталном и постнаталном периоду“ Округли сто под називом „Значај локалне заједнице у подршци породицама у пренаталном и постнаталном периоду“, који...

Manje šećera, više izbora

Do 2025. godine, cilj nam je da 50% pića koje prodajemo u Evropi budu sa malo ili bez kalorija. Da bismo postigli taj cilj, nastavljamo da stavljamo prioritet na smanjenje šećera a naše promotivne kampanje fokusiramo na aktivnu promociju pića sa manje šećera ili bez...

Hašimoto tiroiditis: praćenje, lečenje i prevencija

Hašimoto tiroiditis je naziv za hroničnu bolest štitaste žlezde koja nastaje autoimunom rekacijom, koja vremenom uništava njene ćelije dovodeći do smanjenog izlučivanja hormona, uvećanja cele žlezde i promene tkiva zbog stvaranja cista i čvorića. Ova bolest se javlja...