Održan okrugli sto o podršci trudnicama i porodicama u opštini Stari grad

February 8, 2023

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Одржан округли сто „Значај локалне заједнице у подршци породицама у пренаталном и постнаталном периоду“

Округли сто под називом „Значај локалне заједнице у подршци породицама у пренаталном и постнаталном периоду“, који је организовала општина Стари град у сарадњи са организацијама „Фестивал здравља Београд“ и „Асклепиос“, одржан је данас у сали Услужног центра Градске општине Стари град. На округлом столу је представљен идејни пројекат општине Стари град за оснаживање породица у најосетљивијем пренаталном и постнаталном периоду.

-Задовољство ми је што је општина Стари  град домаћин округлог стола који има за циљ да допринесе пружању подршке породицама, а пре свега младим мамама на иновативан начин. Мисија опстине Стари град је унапређење здравља и квалитета живота грађана Старог града. А у складу са тим смо приступили изради Плана јавног здравља као стратешког документа општине. И тренутно се налазимо у заврсној фази његове израде. Овај докумен садрзаце планиране будуће кораке и улагања у циљу унапређења система јавног здравља, али и квалитета живота свих становника општине Стари град – нагласила је Невена Додић, заменица председника Скупштине.

Посебна пажња била је посвећена дискусији о психоемотивној подршци родитељима и раном препознавању менталних обољења који су карактеристични за период трудноће и након рођења детета.

-Емотивно и ментално здравље трудница и породиља тема је о којој се не прича довољно, а сведоци смо да се велики број мама сусреће са бројним изазовима након порођаја. Управо зато, неопходно је заједничко залагање како медицинске струке, тако и читаве јавности како би се разбили одређени табуи и како би се мамама пружила пуна подршка у једној од најлепших животних улога. Битно је да постоје друштвено одговорне компаније, попут Росе, које помажу реализацију догађаја на ову тему – рекла је др Мирјана Мићовић, педијатар.

На скупу се обратила доцент др Марија Милић, из Министарства за бригу о породици и демографију, као и др Снежана Пантић Аксентијевић, из Министарства здравља, која је поручила да је окрукли сто добар пример идеје коју спроводи ово министарство а то је да идеја јавног здравља буде свуда присутно и да заживи у локалној самоуправи, јер тако ће имати пун ефекат.

-Министарство здравља подржава сарадњу са невладиним сектором јер само заједничким радом можемо да реализујемо сваку идеју која  се налази у стратегији јавног здравља- додала је др Пантић Аксентијевић.

Све додатне информације и изјаве за медије можете добити од Невене Додић, заменице председника Скупштине ГО Стари град, путем телефона 063 7479 797, као и др Мирјане Мићовић, педијатра и председнице Организационог одбора Фестивала Здравља Београд и Удружења „Асклепос“, путем телефона 060 159 0868.

Povezani članci:

Manje šećera, više izbora

Do 2025. godine, cilj nam je da 50% pića koje prodajemo u Evropi budu sa malo ili bez kalorija. Da bismo postigli taj cilj, nastavljamo da stavljamo prioritet na smanjenje šećera a naše promotivne kampanje fokusiramo na aktivnu promociju pića sa manje šećera ili bez...

Hašimoto tiroiditis: praćenje, lečenje i prevencija

Hašimoto tiroiditis je naziv za hroničnu bolest štitaste žlezde koja nastaje autoimunom rekacijom, koja vremenom uništava njene ćelije dovodeći do smanjenog izlučivanja hormona, uvećanja cele žlezde i promene tkiva zbog stvaranja cista i čvorića. Ova bolest se javlja...

Čestitamo 25 godina uspešog rada Studentskoj uniji medicinara

Cestitamo 25 godina uspesnog rada Studentskoj uniji medicinara, SUMC-u, bez cijih vrednih clanova nasi festivali ne bi bili toliko popularni I zanimljivi za posetioce. Saradjujemo od 2010.godine I ponosni smo na sve studente, od kojih su sada mnogi uspesni lekari ,...