Priroda se budi – probudite se i vi

February 24, 2020

Verovatno ste se i sami posle duge i hladne zime, uželeli boravka u prirodi i aktivnosti na otvorenom. Dobra vest – proleće je stiglo i to je idealan trenutak da obučete laganu trenerku i udobne patike,odete do obližnjeg parka i počnete da se rekreirate.

Priroda se probudila, ozelenela i oživela, u vazduhu se oseća više energije. Iskoristite prolećni polet i razmrdajte mišiće, oslobodite se viška kilograma koji su se nataložili tokom zime i oblikujte svoje telo za tople letnje dane. Svakodnevna fizička aktivnost će vam pomoći da se osećate bolje, lepše i vitalnije. Lepo vreme pruža čitavu lepezu aktivnosti kojima se možete baviti u prirodi. Predlažemo vam neke od aktivnosti u kojima možete uživati po lepom vremenu i sunčevoj svetlosti udišući čist vazduh. Vama ostaje da izaberete svoj omiljeni kutak u gradu, park ili kej pored reke.

Trčanje  Čovek je od svog nastanka trčao i hodao pa je tako trčanje upravo jedna od osnovnih fizičkih veština koja je u modernom vremenu zamenjena raznim oblicima prevoza, a samim tim i zapuštena. S obzrom na to da vam je trčanje u genima, ukoliko ste mu naklonjeni, veoma lako ovom aktivnošću možete povratiti kondiciju i oblikovati svoje telo. Trčanjem je moguće sprečiti mnoge hronične bolesti, jer ono utiče na smanjenje holesterola, masti i šećera u krvi. Ova aktivnost pozitivno deluje na um i mentalno zdravlje jer lučenje serotonina smanjuje rizik od depresije, otklanja simptome stresa i podstiče dobro raspoloženje.

Upamtite da je svaki početak težak i to ne treba da vas obeshrabri, već podstakne da budete još bolji. Možda će vam trebati vremena, ali nakon nekoliko nedelja vaš organizam će se prilagoditi i sam tražiti da budete jošaktivniji. Ukoliko vam se dopadne, veoma lako možete postati zavisnik od trčanja, naime istraživanja su pokazala da ono podstiče toliko pozitivnih aktivnosti u mozgu da ljudi nakon nekog vremena postanu pravi zavisnici.

Hodanje  Ukoliko ne volite da trčite ili vas to zamara, onda je šetnja prava stvar za vas. Hodanje je nije naročito zahtevna fizička aktivnost, besplatna je i dostupna svima. Zbog svog lakog intenziteta ova aktivnost je preporučljiva svima, pa i hroničnim bolesnicima uz prethodne konsultacije sa lekarom oko intenziteta i trajanja. Hodanje u trajanju od 30 do 60 minuta, pet dana u nedelji doprinosi snižavanju zdravstvenih rizika od raka, dijabetesa tipa II, srčanih oboljenja i depresije.

Idealno bi bilo da isplanirate vreme predviđeno za hodanje. Odredite lokaciju, vreme,izaberite sebi društvo i duga šetnja uz prijatan razgovor će proći neosetno, a uradili ste dobru stvar za svoje zdravlje.

Takođe, hodanje može biti i neplanirano tako što ćete se truditi da ne skraćujete sebi put do odrednice, već da ga produžite za jednu stanicu, jednu ulicu ili jedan blok zgrada. Izađite ranije iz autobusa, parkirajte auto malo dalje od odrediša i prošetajte se. Verujte, jednostavnije je nego što ste mislili.

Vožnja rolera – Ova aktivnost je idealna za mršavljenje, nije previše zahtevna, zabavna je i puna adrenalina. Vožnja rolera pozitivno utiče na jačanje mišića, zglobova, tetiva kao i na popravljanje položaja kičme što je od izuzetnog značaja u današnje vreme kada  je nepravilno sedenje ispred računara odlika gotovo svakog drugog čoveka. Ovaj sjajan vid rekreacije poboljšava kondiciju i pripada grupi dobrih kardio treninga čime se visoko rangira kao sredstvo za skidanje kilograma.

Kada se upuštate u vožnju rolera imajte na umu da je održavanje ravnoteže stvar koju prvo morate da savladate. Takođe, pošto se radi o aktivnosti kojom se krećete dosta brže nego što biste trčali, važno je da naučite da u trenutku gubljenja ravnoteže pravilno reagujete kako bi posledice bile minimalne.

Iako mere predostrožnosti treba da postoje, ne brinite se, jer jednom dobra naučena aktivnost ostaje upamćena za ceo život. Odaberite uređenu zonu za vožnju rolera i prepustite se uživanju u ovom zabavnom sportu.

Vožnja bicikla_ Ova aktivnost je široko rasprostranjena, u nekim delovima sveta ona je zapravo stil života. Ukoliko parkirate auto i sednete na bicikl za vreme jutarnje gužve u saobraćaju, velike su šanse da ćete na odredište stići ranije nego što biste to uradili automobilom. Stoga, bicikl je ujedno i prevozno sredstvo i dobar vid rekreacije.

Osim već rečenih prednosti, dokazano je da se tokom vožnje bicikla luči hormon endorfin što  utiče na dobro psihofizičko stanje, bolje raspoloženje i pozitivne misli. Takođe, ova aktivnost će vam obezbediti bolji san, bolje varenje, bolju moždanu aktivnost, ali i mlađi izgled. Ova aktivnost je idealna za zatezanje mišića nogu i zadnjice.

Dobra stvar kod vožnje bicikla je ta što ima malo kontraindikacija tako da je prikladna za sve osobe, bez obzira na uzrast i nivo fizičke pripremljenosti. Redovna vožnja bicikla može pomoći da skinete višak kilograma, smanjite nivo stresa i poboljšate svoje zdravlje.

Pre bilo kakve fizičke aktivnosti, kako biste izbegli povrede, pre vežbanja mišiće obavezno treba zagrejati (vežbama istezanja, brzim hodom ili trčanjem), a nakon aktivnosti ohladiti (istezanjem ili opuštanjem) naročito u donjem delu tela.

Uz redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, dovodite svoje telo u odličnu psiho-fizičku formu, jer se vežbanjem smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, dijabetesa, depresije, gojaznosti i niza drugih bolesti.

Povezani članci:

Saopštenje za medije

SAOPŠTENJE Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd u Domu Vojske Srbije Beograd, 6. jun 2024. godine – Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd biće održan u subotu 8. juna 2024. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 18 sati. Ulaz na...

Program Festivala zdravlja Beograd 2024.

Program na velikoj bini Festivala zdravlja Beograd 2024. 10.00 Pozdravna reč 10.02 Ples, Plesna sekcija Sokolskog centra 10.15 Ćigong vežbe životne energije i zdravlja, Valentina Šljivić, Centar Osam 10.30 Gimnatičarski klub „Gym 022”, Sremska Mitrovica 10.50 Balet,...