Programi „Smanjenja štete“ u domenu epidemiologije

September 9, 2022

Programi „Smanjenja štete“ u domenu epidemiologije 

Epidemiologija, kao preventivna grana medicine, bavi se isključivo merama i metodama kojima se sprečava nastanak bolesti. Programi „Smanjenja štete“, obično postaju aktivni i značajni kad do neke pojave, koja narušava zdravlje, već dođe, ali i da bi nastala bolest ostavila što manje  posledica.

Radeći godinama na epidemiološkom praćenju HIV infekcije   AIDS-a, srela sam se sa izuzetnim projektom „Smanjenja štete“ za Intravenske korisnike droga (IVN), koji je u užem smislu bio program „Zamene igala“!

Program se sastojao u tome da su pokretna vozila (kombi) bila prilagođena za tu vrstu posla na terenu. Kombi je dolazio u pojedine delove grade u određeno vreme, zadržavao se par sati, a  Intravenski korisnici droga iz tog kraja su mogli da dolaze, da donese upotrebljene igle i u zamenu za njih da dobiju potreban broj sterilnih. Uz to su dobijali i posude za zagrevanje droge, poveske, kao i sterilne plastične cevčice za aplikaciju kokaina kroz nos.

Ekipu u kombiju su činili lekar iz Ne vladine organizacije koja je bila realizator programa,tehničar i vozač.

Povremeno je odlazio i epidemiolog u okviru akcije uzimanja krvi i testiranja korisnika na transmisivne bolesti ( HVB, HVC, HIV).

Obzirom da je bilo značajno da se što veći broj IVN testira na pomenute virusne infekcije, na najlepši moguči način kombinovana je akcija smanjenja štete od transmisivnih bolesti doniranjem sterilnih igala, sa epidemiološkim nadzorom nad širenjem transmisivnih infekcija u kategoriji  IVN. Taj pokušaj je dao značajne rezultate u epidemiološkom smislu, da se utvrdi rasprostranjenost transmisivnih bolesti u ovoj kategoriji, obzirom da su na početku epidemije AIDS-a, IVN bili i nejčešći izvor infekcije oba Hepatitis-a i njihovog širenja u opštu populaciju.

Prim. dr Verica Ilić, epidemiolog

Povezani članci:

Manje šećera, više izbora

Do 2025. godine, cilj nam je da 50% pića koje prodajemo u Evropi budu sa malo ili bez kalorija. Da bismo postigli taj cilj, nastavljamo da stavljamo prioritet na smanjenje šećera a naše promotivne kampanje fokusiramo na aktivnu promociju pića sa manje šećera ili bez...

Hašimoto tiroiditis: praćenje, lečenje i prevencija

Hašimoto tiroiditis je naziv za hroničnu bolest štitaste žlezde koja nastaje autoimunom rekacijom, koja vremenom uništava njene ćelije dovodeći do smanjenog izlučivanja hormona, uvećanja cele žlezde i promene tkiva zbog stvaranja cista i čvorića. Ova bolest se javlja...

Čestitamo 25 godina uspešog rada Studentskoj uniji medicinara

Cestitamo 25 godina uspesnog rada Studentskoj uniji medicinara, SUMC-u, bez cijih vrednih clanova nasi festivali ne bi bili toliko popularni I zanimljivi za posetioce. Saradjujemo od 2010.godine I ponosni smo na sve studente, od kojih su sada mnogi uspesni lekari ,...