Programi „Smanjenja štete“ u domenu epidemiologije

September 9, 2022

Programi „Smanjenja štete“ u domenu epidemiologije 

Epidemiologija, kao preventivna grana medicine, bavi se isključivo merama i metodama kojima se sprečava nastanak bolesti. Programi „Smanjenja štete“, obično postaju aktivni i značajni kad do neke pojave, koja narušava zdravlje, već dođe, ali i da bi nastala bolest ostavila što manje  posledica.

Radeći godinama na epidemiološkom praćenju HIV infekcije   AIDS-a, srela sam se sa izuzetnim projektom „Smanjenja štete“ za Intravenske korisnike droga (IVN), koji je u užem smislu bio program „Zamene igala“!

Program se sastojao u tome da su pokretna vozila (kombi) bila prilagođena za tu vrstu posla na terenu. Kombi je dolazio u pojedine delove grade u određeno vreme, zadržavao se par sati, a  Intravenski korisnici droga iz tog kraja su mogli da dolaze, da donese upotrebljene igle i u zamenu za njih da dobiju potreban broj sterilnih. Uz to su dobijali i posude za zagrevanje droge, poveske, kao i sterilne plastične cevčice za aplikaciju kokaina kroz nos.

Ekipu u kombiju su činili lekar iz Ne vladine organizacije koja je bila realizator programa,tehničar i vozač.

Povremeno je odlazio i epidemiolog u okviru akcije uzimanja krvi i testiranja korisnika na transmisivne bolesti ( HVB, HVC, HIV).

Obzirom da je bilo značajno da se što veći broj IVN testira na pomenute virusne infekcije, na najlepši moguči način kombinovana je akcija smanjenja štete od transmisivnih bolesti doniranjem sterilnih igala, sa epidemiološkim nadzorom nad širenjem transmisivnih infekcija u kategoriji  IVN. Taj pokušaj je dao značajne rezultate u epidemiološkom smislu, da se utvrdi rasprostranjenost transmisivnih bolesti u ovoj kategoriji, obzirom da su na početku epidemije AIDS-a, IVN bili i nejčešći izvor infekcije oba Hepatitis-a i njihovog širenja u opštu populaciju.

Prim. dr Verica Ilić, epidemiolog

Povezani članci:

“No smoke summit” u Atini

Predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja Beograd dr Mirjana Micovic, sa kolegama iz regiona prisustvuje u Atini skupu "No smoke summit". Ona je istakla da je Festival zdravlja Beograd od svog osnivanja imao vise predavanja za gradjane o štetnosti pušenja...

Stres utiče na celokupno naše zdravlje

INTERVJU: profesor dr Igor Pantić, psihijatar Umesto radikalnog pristupa „nulte tolerancije”, ponekad je bolje pokušati sa konceptom „smanjenja štetnosti” gde se, umesto direktnog delovanja na uzrok, pristupa saniranju štetnih posledica u nadi da ćemo tako omogućiti...

Kako da zauvek kažete ne duvanskom dimu

Prestankom pušenja cigareta posle jedne godine smanjuje se rizik od nastanka infarkta za 50 odsto, a posle 15 godina rizik od moždanog udara je isti kao kod nepušača.   Godišnje oko četiri miliona ljudi na planeti izgubi život zbog pušenja cigareta, odnosno...