Regulišite telesnu masu niskokalorijskim zaslađivačima

January 24, 2020

Regulišite telesnu masu i svoje zdravlje!

Prekomerna telesna masa jedan je od ključnih uzročnika mnogih bolesti, kako onih poznatih od ranije, tako i „savremenih”. Te bolesti se sve brže šire, skoro pa epidemično, dok je nacija sve gojaznija. Porast slučajeva gojaznosti u Srbiji učinila nas je vodećom nacijom po stopi umiranja od kardiovaskularnih bolesti kod osoba starijih od 50 godina.

Gojaznost znači probleme sa zdravljem

Višak telesne mase uzrok je dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, raznih kardiovaskularnih oboljenja, pa i pojedinih vrsta karcinoma. Osim toga, gojazni ljudi imaju mnogo veći rizik od fizičkih povreda pri obavljanju jednostavnih, svakodnevnih aktivnosti, a i mnogo lakše mogu da oštete potporni i motorni aparat, odnosno kičmu, članke, zglobove. Postoji i veliki potencijal da obole od različitih mentalnih poremećaja, poput depresije ili anksioznosti. Na kraju, i sama gojaznost se smatra bolešću.

Promena ishrane na putu za zdravlje

Kako biste sprečili razne zdravstvene probleme, važno je da na vreme pripazite na svoju telesnu masu. Ona se najbolje i najkvalitetnije gubi ukoliko nam je ishrana balansirana i trening redovan. Formula je opšte poznata. Međutim, ukoliko počnete samo sa promenom režima ishrane, već na samom startu mnogo toga možete postići.

Za početak, treba da pripazite na broj kalorija koji unosite na dnevnom nivou. Pravilno konzumiranje hrane podrazumeva unos 2.200 kalorija, što znači da treba izbaciti minimum 500 kalorija dnevno ukoliko želite da vidite promene. Naime, dokazano je da nema potrebe da izbacujete određene namirnice iz svog menija, ali ima potrebe da ih konzumirate izbalansirano. Rešenje je da odmerite veličinu porcije koja vam je neophodna i da toliko hrane spremite. Kada su vam „gladne oči” ili samo želite da se „opustite”, setite se da je mnogo teže smršati, nego se ugojiti.

Slatko bez griže savesti – uz niskokalorijske zaslađivače

Ono što se do sada pokazalo kao najteže prilikom pridržavanja odgovarajućeg načina ishrane, bilo je izbacivanje slatkiša i generalno šećera, koji je poželjno svesti na minimum. Ukoliko smatrate da je to „nemoguće”, postoji rešenje, a to su niskokalorijski zaslađivači ili zaslađivači sa 0 kalorija. Oni ne povećavaju apetit, ne doprinose taloženju kilograma, omogućavaju raznovrsniju ishranu, i uživanje u slatkom ukusu bez griže savesti.

Niskokalorijski zaslađivači omogućavaju osobama koje žele da smanje telesnu masu da uživaju u širokom spektru hrane i pića, čak i onih namirnica sa slatkim ukusom. Kao najbolja alternativa šećeru, zaslađivači se već uveliko koriste u prehrambenoj i farmaceutkoj industriji, te ih tako možete pronaći u svim namirnicama, posebno dijetetskim proizvodima i napicima namenjenim osobama koje se bore sa dijabetesom.

Ono što se posebno naglašava osobama koje po prvi put pripremaju jelo sa nekim od niskokalorijskih zaslađivača je da obrate posebnu pažnju na nivo slatkoće, jer iako sadrže manje kalorija, neki zaslađivači mogu biti i do 600 puta slađi od šećera

Povezani članci:

28. Prolećni festival zdravlja saopštenje

  28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati. Pogledajte program predavanja na linku: https://www.festivalzdravlja.com/28-prolecni-festival-zdravlja-program-predavanja/ Pogledajte...

28. Prolećni festival zdravlja Program predavanja

  Prolećni festival zdravlja 25. maj, Dom vojske Srbije   PROGRAM PREDAVANJA    10.15-11.00 Tribina: „Kako se borimo sa Alchajmerovom bolešću“, Nataša Todorović, Crveni krst Srbije; VMS Radmila Urošević, Volonterski servis Zvezdara, Nadežda Satarić,...

28. Prolećni festival zdravlja Dešavanja na bini

10.05 Pozdravna reč 10.15 Predškolska ustanova „Dečji dani“ 10.35 Vrtić „Dimitrije Koturović“ Predškolske ustanove „Rakovica“ u saradnji sa DZ „Rakovica“ i RTV Studio B 11.00 Svečano otvaranje 11.30 „Lekoviti razgovori“ - tribina časopisa „Lepa i srećna“, moderator...